Robimy bao, jaozi i sajgonki! – warsztaty 12+

KUP UDZIAŁ W WARSZTATACH

Pozostało miejsc: 19

Termin: 15-06-2025
Godzina: 11.00
Czas trwania: 3h

Prowadzący: Jakub „Komar” Antoniszak
Cena: 180 zł
Całkowita ilość miejsc: 20

O warsztatach

Podczas warsztatów wybierzemy się w smakowitą podróż po najpopularniejszych przysmakach z Azji.

Tym razem przygotujemy:
– sajgonki – klasyk klasyków, który znają wszyscy. Choć w większości krajów Wschodniej Azji występują najróżniejsze formy sajgonek, my przygotujemy ich najpopularniejszą odmianę rodem z Wietnamu – chrupiące, soczyste, w sam raz do maczania w wyrazistym sosie
– bao – to puszysta chińska bułeczka, która na świecie robi furorę. Podczas warsztatów samodzielnie przygotujemy ciasto, które później uparujemy w specjalnych bambusowych parownikach. A wypełnimy je kurczakiem w słodkim sosie teriyaki i azjatycką wersją sałatki colesław
– jaozi – kuchnia chińska na całym świecie słynie z ogromnej ilości doskonałych pierożków i przekąsek. Jaozi charakteryzują się tym, że są spłaszczone na spodzie i delikatnie podsmażone, a następnie duszone
– mango lassi – wakacyjny hit wprost z Indii. Ten orzeźwiający napój na bazie jogurtu naturalnego i soczystego mango będzie idealnym dopełnieniem warsztatów.

 

Nie może Was zabraknąć!

 

Uwaga! Warsztaty przeznaczone są dla osób 12+ do lat 19. Zajęcia odbywają się bez rodziców, rodzice na czas warsztatów mogą zostawić dzieci lub rozkoszować się naszą kawą lub herbatą w sali jadalnianej.

Zdjęcia
O prowadzącym

Jakub „Komar” Antoniszak – wieloletni szef kuchni lubiący kulinarne eksperymenty i nieoczywiste połączenia smaków. Specjalista kuchni azjatyckich, którymi zajmuje się od przeszło 18 lat. Doświadczony sushi chef. Posiada certyfikat International Sushi Skills Proficiency wydany przez World Sushi Skills Institute z Japonii. Finalista polskiej edycji Global Sushi Challenge 2015. Koordynator akcji stworzenia największej na świecie mozaiki sushi w 2016 roku w Tauron Arenie w Krakowie. Współpracował z wieloma renomowanymi restauracjami na terenie Małopolski, Dolnego i Górnego Śląska oraz Podkarpacia. Otworzył kilka lokali specjalizujących się w kuchni japońskiej, między innymi O-Ren Sushi, Sushi Mi, autorską restaurację Fuji Sushi, koncept Suto z handrollami. Na co dzień freelancer. Współpracuje m.in. ze studiem Kulinarne Kreacje Macieja Kopczyńskiego w Krakowie, prowadząc warsztaty kulinarne głównie z kuchni azjatyckich (japońska, tajska, chińska, koreańska, wietnamska). Twórca m.in. menu Novej Polski – konceptu serwującego regionalne, bieszczadzkie szmyrglówki w streetfoodowej formie, marki WO-KI Asian Food – skupiającej się na azjatyckim streetfoodzie na bazie makaronu i ryżu. Aktualnie prowadzi food trucka Fuji Streetfood ze streetfoodowymi i domowymi formami sushi, który dwukrotnie znalazł się w polskich finałach European Streetfood Awards (w latach 2020 i 2022). Na co dzień prowadzi też szkolenia dla kucharzy, uczniów szkół gastronomicznych oraz amatorów. Przeprowadza również szkolenia w restauracjach, układa menu i wdraża w system pracy z azjatyckimi produktami. Jest członkiem Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników i jurorem w konkursach gastronomicznych. Międzynarodowy juror barbecue certyfikowany przez KCBS (Kansas City Barbeque Association).

KUP UDZIAŁ W WARSZTATACH

Pozostało miejsc: 19