Termin: 11-02-2023
Godzina: 18.00
Czas trwania: 4h
Prowadzący: Adrian Stojewski
Cena: 249 zł
Całkowita ilość miejsc: 20
O warsztatach
Tajemnicza Północ i ogniste południe. Niczym dwa żywioły, które prezentują dwa odmienne kulinarne oblicza. Od zielonych gór Kantabryjskich i Wybrzeża Atlantyku, po skąpaną w słońcu Andaluzję będziemy przemierzać Hiszpanię jakiej jeszcze nie znaliście! Walentynkową ucztę rozpoczniemy od kieliszka Rebujito, aby nasz apetyt rósł w zawrotnym tempie niczym temperatura w Sewilli. Właśnie tutaj spróbujemy polędwiczki w ognistym akompaniamencie wina Sherry. Z kolei orzeźwienia zaznamy wśród galicyjskich fiordów, gdzie skosztujemy najbardziej aromatycznej zupy z owoców morza. Aby osłodzić nasz romans z Hiszpanią, zakończymy wieczór najbardziej rozkoszną słodyczą z Kraju Basków – Goxua.
Ensalada con Jamón Serrano y Queso Manchego – lekka mieszanka sałat z plastrami długo dojrzewającej szynki Serrano, z płatkami twardego, owczego sera z La Manczy skąpane w salsie z oliwy, octu jabłkowego i pietruszki.
Caldereta Gallega – niezwykle aromatyczna zupa z owoców morza i ryb prosto z Atlantyku. Danie pochodzące z mekki miłośników owoców morza – Galicji.
Solomillo al jerez – pochodzące z Andaluzji, medaliony z polędwiczek wieprzowych duszone w sosie ze wzmacnianego wina Jerez/ Sherry i karmelizowanej cebuli.
Goxua de Pais Vasco – baskijski deser skomponowany z bitej śmietany, biszkoptów w rumie i aksamitnego kremu waniliowego z karmelizowanym cukrem trzcinowym.
Rebujito – koktajl z wina Jerez / Sherry o orzeźwiającym cytrynowo-limonkowym smaku. Rebujito to popularny napój w całej Andaluzji, choć szczególne kojarzony z Fiesta de Abril w Sewilli.
Dodatkowo przewidziana jest degustacja win.
Bądźcie z Nami w ten wyjątkowy wieczór!
P.S. Warsztaty nie są kierowane tylko dla par. Jeden bilet jest wejściówką dla jednej osoby.
Zdjęcia
O prowadzącym
Adrian Stojewski od ponad 10 lat stara się, aby Polacy, tak jak on, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczył się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończył szkołę gastronomiczną w Polsce i studiował na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuje z największymi studiami kulinarnymi w Polsce, gdzie przeszkolił tysiące uczestników zarówno online, jak i w formie stacjonarnej. Jest częstym gościem wydarzeń związanych z kulturą Hiszpanii oraz promuje ten kraj w mediach – ma na swoim koncie udział w audycjach radiowych i programach telewizyjnych np. w roli eksperta w kuchni Dzień Dobry TVN. Adrian prowadzi również bloga kulinarnego na hiszpanskiesmaki.pl .
Pozostało miejsc: 2