Smaki słonecznej Andaluzji

KUP UDZIAŁ W WARSZTATACH

Pozostało miejsc: 20

Termin: 28-10-2023
Godzina: 18.30
Czas trwania: 4h

Prowadzący: Adrian Stojewski
Cena: 249zł
Całkowita ilość miejsc: 20

O warsztatach

W hiszpańskiej Andaluzji słońce świeci przez ponad 300 dni w roku. Najlepszym odkryciem mieszkańców, które pomaga orzeźwić się w ciągu upalnego dnia jest gazpacho! Tutejsze chłodniki nie tylko orzeźwiają i wspaniale smakują ale również nawadniają, dostarczają wiele witamin i mikroelementów niezbędnych naszemu organizmowi podczas upałów. Podczas warsztatów przyrządzimy najbardziej znany chłodnik czyli Gazpacho Andaluz z pomidorów, ogórka, papryki i octu z wina Jerez! Aby jeszcze bardziej zbliżyć się do tego malowniczego regionu skosztujemy kultowego andaluzyjskiego sandwicza pochodzącego z Sewilli, który skrywa w bułce pieczoną paprykę, szynkę serrano i grillowane mięso. Kolejnym kąskiem dla koneserów hiszpańskiego słońca i kuchni jest lekka sałatka z Malagi z m.in. pomarańczy, dorsza i jajka a także tutejsze tapas – Chorizo al Vino czyli kiełbaski chorizo w zredukowanym sosie z czerwonego wina! Na koniec czeka nas słodki koktajl Agua de Sevilla z musującą Cavą i likierem pomarańczowym! Ole!

 

Menu:
Chorizo al Vino – kiełbaski chorizo gotowane w czerwonym, wytrawnym winie serwowane z aromatycznym sosem ze zredukowanego wina

Gazpacho andaluz – orzeźwiający chłodnik warzywny z Andaluzji na bazie papryki, pomidorów, ogórka, oliwy z oliwek extra virgen i octu Jerez

Serranito – głównymi składnikami kultowego sandwicza z Sewilli są grillowane mięso ze schabu, długo dojrzewająca szynka Serrano, grillowana zielona papryka i plastry pomidora

Ensalada Malagueña – lekka sałatka z Malagi skrywająca w sobie dorsza, pomarańcze, jajka i ziemniaki

Agua de Sevilla – koktajl z musującej Cavy, likieru pomarańczowego, soku ananasowego

 

Saludos!

O prowadzącym

Adrian Stojewski od ponad 10 lat stara się, aby Polacy, tak jak on, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczył się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończył szkołę gastronomiczną w Polsce i studiował na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuje z największymi studiami kulinarnymi w Polsce, gdzie przeszkolił tysiące uczestników zarówno online, jak i w formie stacjonarnej. Jest częstym gościem wydarzeń związanych z kulturą Hiszpanii oraz promuje ten kraj w mediach – ma na swoim koncie udział w audycjach radiowych i programach telewizyjnych np. w roli eksperta w kuchni Dzień Dobry TVN. Adrian prowadzi również bloga kulinarnego na hiszpanskiesmaki.pl .

KUP UDZIAŁ W WARSZTATACH

Pozostało miejsc: 20