Termin: 27-05-2019
Godzina: 18.00
Czas trwania: 4h
Prowadzący: Beata Cichopek
Cena: 150 zł
Całkowita ilość miejsc: 20
O warsztatach
Na warsztatach z serowarstwa będziemy robić podstawowy ser podpuszczkowy oraz wykorzystamy serwatkę do zrobienia sera zwarowego, szerzej znanego jako ricotta. Oba sery będzie można zabrać ze sobą do domu. Dla każdego z uczestników będzie czekało stanowisko kucharskie, fartuch i przepisy oparte na szerokiej wiedzy prowadzącej, które uczestnicy warsztatów również będą mogli zabrać ze sobą. Celem warsztatów jest głównie zrozumienie procesów zachodzących w czasie produkcji serów, ponieważ często mechaniczne stosowanie się do przepisów w przypadku serowarstwa się nie sprawdza. Na warsztatach przejdziemy przez wszystkie etapy serowarstwa tj. Odpowiednie podgrzewanie mleka, dodawanie bakterii startowych, zaprawianie, krojenie skrzepu, osuszanie itd. Podczas warsztatów będziemy korzystać z mleka krowiego pochodzącego od indywidualnych rolników ze wsi Piotrów Podłazy. W swojej hodowli rolnicy stosują wypas pastwiskowy, przestrzegają dobrostanu zwierząt i zasad Dobrej Praktyki Hodowlanej. Warsztaty zostaną zakończone wspólną degustacją serów z serowni Podłazy produkcji Pani Beaty połączona z winem.
Domowa Spiżarnia to seria warsztatów poświęconych domowym wyrobom. Robienie przetworów, pieczenia chleba czy robienie kiełbasy kiedyś było codziennością dla naszych babć i dziadków. Dziś kiedy świadomość społeczeństwa na temat żywienia znacznie wzrosła, staje się to popularne również wśród ludzi młodych.
Każdego miesiąca jeden poniedziałek zarezerwowaliśmy właśnie na domowe wyrobnictwo. Dużo uwagi poświęcimy również produktom dziedzictwa kulinarnego województwa świętokrzyskiego. Dzięki współpracy z członkami należącymi do sieci, będziemy wspierać i promować lokalną żywność – naturalną, bezpieczną i smaczną.
Zdjęcia
O prowadzącym
Beata Cichopek – właścicielka serowni Podłazy, swoją przygodę jako pierwsza serowarka zagrodowa w województwie świętokrzyskim produkująca sery długodojrzewające rozpoczęła kilka lat temu. 11 lat temu wraz z mężem przeniosła się z miasta na wieś, która leży u podnóża Gór Świętokrzyskich, otoczona łąkami i uprawnymi polami. Malownicza zagroda dodatkowo ukryta jest w starym sadzie, pośród wysokich czereśni, jabłoni i malinowego chruśniaka, gdzie podwórka i zarazem tajemnic wytwarzanych tutaj serów strzegą dwa duże owczarki niemieckie. Nazwa serowni Podłazy, wzięła się właśnie od nazwy wsi w której znajduje się to piękne miejsce – Piotrów Podłazy. Beata swoją wstępną wiedzę serowarską zdobywała na kurskie serowarskim na Kaszubach pod okiem Mistrza Serowarstwa – Pana Krzysztofa Jaworskiego, uzyskując dyplom serowara. Douczała się indywidualnie w Wielkopolsce, na Dolnym Śląsku oraz Niemczech i Austrii. Jej wiedzę i umiejętności budowała codzienna praktyka, doświadczenie oparte na próbach i błędach oraz na wspólnych dyskusjach i warsztatach w Stowarzyszeniu Serowarów Farmerskich i Zagrodowych, którego jest członkiem. 6 lat temu Beata założyła również Kielecki Eco Bazar, gdzie certyfikowani rolnicy co sobotę prezentują i sprzedają swoje wyroby mieszkańcom Kielc szukającym zdrowej i naturalnej żywności.
Pozostało miejsc: 14