Meksykańska fiesta- dla nastolatków 12+

KUP UDZIAŁ W WARSZTATACH

Pozostało miejsc: 20

Termin: 17-01-2026
Godzina: 11.00
Czas trwania: 4h

Prowadzący: Jakub „Komar” Antoniszak, Elżbieta Świecka
Cena: 180 zł
Całkowita ilość miejsc: 20

O warsztatach

Zapraszamy na pełne energii i smaku warsztaty, podczas których przeniesiemy się wprost do tętniącej życiem kuchni Meksyku! Razem odkryjemy aromaty, kolory i techniki, które sprawiają, że meksykańskie jedzenie jest kochane na całym świecie. Każdy uczestnik będzie aktywnie gotować, próbować i eksperymentować!

W menu:

  • Sopa de maiz – zupa kukurydziana z grillowaną kukurydzą i olejem chipotle,
  • Quesadilla con pollo – klasyk kuchni meksykańskiej, do którego własnoręcznie, przygotujemy tortillę i dodatki i zapieczemy z odpowiednią ilością sera,
  • Pico de gallo – meksykańska salsa pomidorowa z jalapeno i kolendrą,
  • Enchiladas con queso – tortille faszerowane serem i warzywami oraz zieloną salsą,
  • Churro con chocolate – najbardziej znany latynoski deser, który podbija świat.

Na uczestników czeka dużo gotowania, nowych smaków, zabawy i nauki kulinarnych trików, a także okazja, by poznać innych fajnych nastolatków i wspólnie poczuć klimat prawdziwej meksykańskiej fiesty!

Zdjęcia
O prowadzącym

Jakub KomarAntoniszak– wieloletni szef kuchni lubiący kulinarne eksperymenty i nieoczywiste połączenia smaków. Specjalista kuchni azjatyckich, którymi zajmuje się od przeszło 18 lat. Doświadczony sushi chef. Posiada certyfikat International Sushi Skills Proficiency wydany przez World Sushi Skills Institute z Japonii. Finalista polskiej edycji Global Sushi Challenge 2015. Koordynator akcji stworzenia największej na świecie mozaiki sushi w 2016 rokuw Tauron Arenie w Krakowie. Twórca marki Fuji Sushi, Fuji Yaki Asian Food oraz trzykrotny finalista European Streetfood Awards Poland (w latach 2020, 2022, 2023). Współpracuje m.in. ze studiami Kulinarne Kreacje Macieja Kopczyńskiego w Krakowie, Domowa Spiżarnia w Kielcach, Cook’n’Talk w Radomiu, prowadząc warsztaty kulinarne głównie z kuchni azjatyckich (japońska, tajska, koreańska, chińska, wietnamska). Prowadzi też szkolenia dla kucharzy, uczniów szkół gastronomicznych oraz amatorów. Przeprowadza również szkolenia w restauracjach, układa menu i wdraża w system pracy z azjatyckimi produktami. Jest członkiem Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukiernikówi jurorem w konkursach gastronomicznych. Międzynarodowy juror barbecue certyfikowany przez KCBS (Kansas City Barbeque Association). Członek rady oraz prowadzący zajęcia w Branżowym Centrum Umiejętności w Tarnowie. Od 2024 roku współpracujerównież z Prymat Gastro Line, tworząc przepisy i szkoląc z zakresu przypraw i produktów używanych w kuchniach azjatyckich.

Elżbieta Święcka – miłośniczka kuchni japońskiej i azjatyckiej, która po niemal 10 latach pracy dziennikarskiej w Kielcach i Krakowie zamieniła pióro na nóż i patelnię. Pierwsze szlify w gastronomii zbierała już po maturze, a po rozpoczęciu pracy w kieleckim „Echu Dnia” opiekowała się tam również działem kulinarnym, który rozbudowała do kilkustronicowego, regularnego dodatku do weekendowego wydania gazety. Opracowała też książkę „Świętokrzyskie smaki”, która była pierwszym tak kompleksowym wydawnictwem, w którym zgromadzone są receptury na regionalne i tradycyjne potrawy z całego województwa świętokrzyskiego. Od 2020 roku współtworzy marki Fuji Sushi i Catering, Fuji Streetfood oraz Fuji Yaki Asian Food. Współpracując z restauracjami układa menu i szkoli z produktów i kuchni azjatyckich. Na co dzień prowadzi warsztaty kulinarne dla dzieci i młodzieży z zakresu kuchni: azjatyckich, polskiej, europejskiej, amerykańskiej czy tex-mex. Z kolei warsztaty dla dorosłych, głównie z kuchni japońskiej, tajskiej, koreańskiej, ale też polskiej i włoskiej – prowadzi w języku polskim i angielskim.

KUP UDZIAŁ W WARSZTATACH

Pozostało miejsc: 20