Termin: 19-03-2022
Godzina: 11.00
Czas trwania: 3h
Prowadzący: Katarzyna Woźnicka
Cena: 99 zł
Całkowita ilość miejsc: 20
O warsztatach
MAMO, TATO ugotowałem Ci ŚNIADANIE.
Czyli kulinarne ABC z warzywami w roli głównej
Czy warzywa i owoce mogą być nie tylko zdrowe, ale i pyszne? Oczywiście, że tak!
Masz problem z tym, jak przekonać do tego swoje dziecko?
Zapraszamy na warsztaty!
Podczas spotkania spróbujemy się zaprzyjaźnić z owocami i warzywami. Dowiemy się czym są warzywa korzeniowe, co znaczy słowo sezonowość i podejrzymy, jak rośnie jarmuż.
Porozmawiamy o tym, dlaczego warto jeść warzywa, obejrzymy ciekawe filmy i dowiemy się co wspólnego mają Egipcjanie ze zdrowym żywieniem!
A przy okazji nauczymy się przygotowywać prostą sałatkę, babeczki i naleśniki.
W menu:
Wybuchowa sałatka ze słodkim dressingiem
Czekoladowe babeczki z tajemniczym składnikiem (jedna do zjedzenia na miejscu, i jedną oczywiście na wynos)
Ślimaczki z kolorowych naleśników z twarożkiem i owocami
Uczestnicy warsztatów otrzymają wydruk przepisów do zabrania do domowych kuchni.
Na zajęciach nie będziemy zmuszać dzieci do jedzenia. Gotowanie traktujemy jako możliwość poznania produktów spożywczych bez presji i przymusu jedzenia. Podczas zajęć zachęcimy dzieci do samodzielności, kreatywności i eksperymentowania ze zmysłami, jednocześnie wdrażając wiedzę o zdrowym żywieniu w praktykę pozwalającą nabyć podstawowe umiejętności kulinarne takie jak na przykład krojenie, tarcie, mieszanie, ubijanie.
Każde dziecko nauczy się jak samodzielnie (przy odrobinie pomocy dorosłego w kontakcie z piekarnikiem i patelnią) przygotować:
Podstawowy dressing do sałatki
Babeczki czekoladowe
Kolorowe naleśniki z twarożkiem i musem owocowym
Drogi rodzicu, jeśli więc marzysz o dniu, kiedy dziecko przygotuje Ci śniadanie do łóżka, to zapraszamy Twoje dziecko na warsztaty.
Zachęcamy by dzieci w wieku 6+ pracowały na zajęciach bez pomocy rodziców, bo naukowo udowodniono, że obecność rówieśników, wyzwanie samodzielności jak i otoczenie sprawiają, że dzieci chętniej próbują nowych rzeczy bez czujnego oka rodzica. Wszyscy rodzice mogą wypić w czasie warsztatów pyszną kawę i herbatę czekając na swoją pociechę. Zawołamy, kiedy będziemy potrzebować pomocy 😉
Prosimy o informacje o nietolerancjach pokarmowych i alergiach uczestników najpóźniej 3 dni przed warsztatami tj. do dnia 16.03.2022
Zdjęcia
O prowadzącym
Katarzyna Woźnicka – Specjalista żywienia człowieka, psychodietetyk, edukator kulinarny. Członek World Public Health Nutrition Association, w latach 2020-2021 Wiceprezes Fundacji Szkoła na Widelcu. Gotuje z dziećmi od 12 lat, a w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Kasię udział wzięły już tysiące dzieci w całej Polsce. Od 2010 roku prowadzi i tworzy koncepcje i plany wdrożeniowe warsztatów kulinarnych oraz programów edukacji żywieniowo- kulinarnej dla dzieci i młodzieży. W latach 2018-2020 była głównym koordynatorem Ogólnopolskiego Programu Edukacji Żywieniowo-Kulinarnej Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu. Jej ulubionym warzywem jest marchewka a owocem malina!
Pozostało miejsc: 4