Kurs gotowania dla dzieci- kulinarna podróż dookoła świata

KUP UDZIAŁ W WARSZTATACH

Pozostało miejsc: 9

Termin: od 05.09.2022 co poniedziałek
Godzina: 16.30
Czas trwania: 2,5h

Prowadzący: Tomasz Zapała
Cena: 1200 zł
Całkowita ilość miejsc: 15

O warsztatach

Kurs gotowania – kulinarna podróż dookoła świata to kurs kierowany do dzieci w wieku 7-14 lat. Zajęcia będą się odbywały co poniedziałek przez 12 tygodni od godziny 16.30 – 19.00.

Każde spotkanie będzie obejmowało kuchnię z innego zakątka świata.

Na semestr składa się 12 zajęć, każde po 2,5 godziny zegarowe.

  1. Austria – Wienerschnitsel z dodatkami,
  2. Meksyk – Zupa meksykańska z batatami, kurczakiem i mlekiem kokosowym,
  3. Ukraina – Deruny (plack ziemniaczane ze śmietaną i dodatkami),
  4. Polska – sztuka mięsa w sosie chrzanowym,
  5. Hiszpania – Gazpacho,
  6. Portugalia – Pasteis de nota
  7. USA – Burgery
  8. Japonia – Sushi
  9. Chiny – Sajgonki
  10. Kanada – Tarta z kremem jagodowym,
  11. Grecja – Sałata grecka i pita
  12. Francja- flambirowane naleśniki Crepes Suzette

Ten kurs jest przeznaczony tylko dla dzieci, kuchnia jest strefą wolną od rodziców. Dla rodziców przywożących dzieci na zajęcia czekać będzie strefa wypoczynkowa, herbata i kawa. Istnieje również możliwość pozostawienia na czas zajęć dzieci pod naszą opieką 😉

Na każdym ze spotkań pojawią się konkretne elementy:

  • Gotowanie, czyli konkretne dania z różnych zakątków świata, które dzieci nauczą się przygotowywać
  • Skills, czyli techniczne umiejętności kulinarne, których dzieci uczą się na zajęciach
  • Pogadanka, czyli wspólne omawianie tematu zajęć, by pozwolić zobaczyć dzieciom różne perspektywy na zadane zagadnienia. Ta cześć będzie również poprzedzona krótką częścią teoretyczną na temat danego kraju i kultury.
  • Zero Waste, czyli nauka pracy i gotowania bez marnowania.
  • Relacje, praca w zespole, która jest niezwykle ważna w profesjonalnej kuchni. Każde zajęcia kończymy również wspólnym posiłkiem, ponieważ wierzymy, że nie tylko gotowanie, ale również wspólna kolacja przy jednym stole pozwoli nam się lepiej poznać i zaprzyjaźnić

Na zajęciach na pewno nauczymy się również, mierzyć, wbijać jaja do miski, smażyć, poznamy wiele nowych przypraw, będziemy lepić, piec i wałkować … czy musimy jeszcze coś dodawać żeby Was przekonać, że warto wziąć udział w tym kursie?

 

Dzieci nie tylko poznają nowe potrawy, zjedzą pyszne dania, które same przygotowały, ale również nawiążą nowe znajomości i rozwiną swoje umiejętności manualne.

 

Cena za kurs to 1200 zł (istnieje możliwość rozliczeń miesięcznych)

Liczba miejsc ograniczona

 

(Przy kursie pojawi się kilka miejsc dodatkowych z możliwości wykupienia miejsca na pojedyncze zajęcia w cenie 120 zł za zajęcie)

Serdecznie zapraszamy

Zdjęcia
O prowadzącym

Tomasz Zapała – Zafascynowany sztuką kulinarną od najmłodszych lat. Stawiając na swoim, ukończył Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach. Po zdobyciu zawodu kucharza zyskiwał doświadczenie w wielu restauracjach na terenie województwa Świętokrzyskiego, po to by przez kilka lat wykazać się jako szef kuchni w Restauracji Draga w Jastarni. Zdobywał również doświadczenie m. in. w ***Hotelu Kameralnym, w ***Hotelu Willa Hueta czy w restauracji Żółty Słoń w Kielcach. Jako kierownik ds. gastronomii zajmował się organizacją wielu eventów. Jako wieloletni trener z zakresu sztuki kulinarnej, wspierał rozwój osób niepełnosprawnych. Jego wykształcenie na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie na kierunku Technologii Żywności i Żywienia oraz studia pedagogiczne pozwoliły mu objąć stanowisko nauczyciela przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach oraz jako szkoleniowca w Studiu Kulinarnym – Domowa Spiżarnia, gdzie z pasją i zaangażowaniem przekazuje swoje umiejętności młodemu pokoleniu. Co nie znaczy, że zrezygnował ze swojej pasji którą jest gotowanie i chętnie pomaga znajomym szefom kuchni w restauracjach na terenie swojego regionu.

Jest osobą pełną energii. Lubi nowe wyzwania i chętnie się ich podejmuje.

Mąż oraz tata dwóch wspaniałych synów. Z rodziną spędza każdą wolną chwilę. Z sentymentu raz do roku spędza choć kilka dni w Jastarni.

KUP UDZIAŁ W WARSZTATACH

Pozostało miejsc: 9