Kurs cukierniczy dla dzieci

KUP UDZIAŁ W WARSZTATACH

Pozostało miejsc: 8

Termin: od 30.09.2024 co poniedziałek
Godzina: 18.00
Czas trwania: 2,5h

Prowadzący: Tomasz Zapała
Cena: 1200 zł
Całkowita ilość miejsc: 10

O warsztatach

Kurs cukierniczy dla dzieci jest kierowany do dzieci w wieku 8-14 lat. Zajęcia będą się odbywały co poniedziałek przez 10 tygodni od godziny 18.00 – 20.30.

 

UWAGA! Kurs trwa od 30.09 – można wykupić uczestnictwo w dalszej części kursu lub kupować wejściówki na pojedyncze zajęcia!

Na semestr składa się 10 zajęć, każde po 2,5 godziny zegarowe.

 

Każde spotkanie będzie obejmowało przygotowanie słodkiego, wieloetapowy i wieloelementowy deseru.

 

W menu:

  • Ciasto kruche – Tarta śliwkowa/bita śmietana/ciasto cygaretkowe
  • Ciasto biszkoptowe – Babka biszkoptowa/czekoladowo-waniliowa
  • Ciasto biszkoptowo-tłuszczowe – Keks/lukier pomarańczowy/posypka pistacjowa.
  • Ciasto parzone – Eklerki w czekoladzie/nadzienie waniliowe
  • Ciasto piernikowe – Piernik nadziewany powidłami/polewa czekoladowa/maliny liofilizowane
  • Ciasto francuskie – Rurki francuskie z kremem limonkowym
  • Ciasto półfrancuskie – Rogaliki nadziewane/trzy smaki
  • Ciasto drożdżowe – Drożdżówki z serem i kruszonką
  • Ciasto zbijane – Faworki
  • Wyroby bezowe- Beza Pavlova z owocami

 

Ten kurs jest przeznaczony tylko dla dzieci, kuchnia jest strefą wolną od rodziców. Dla rodziców przywożących dzieci na zajęcia czekać będzie strefa wypoczynkowa, herbata i kawa. Istnieje również możliwość pozostawienia na czas zajęć dzieci pod naszą opieką.

 

Na każdym ze spotkań pojawią się konkretne elementy:

 

Gotowanie, czyli konkretne dania, które dzieci nauczą się przygotowywać

 

Skills, czyli techniczne umiejętności kulinarne, których dzieci uczą się na zajęciach

 

Pogadanka, czyli wspólne omawianie tematu zajęć, by pozwolić zobaczyć dzieciom różne perspektywy na zadane zagadnienia.

 

Zero Waste, czyli nauka pracy i gotowania bez marnowania.

 

Relacje, praca w zespole, która jest niezwykle ważna w profesjonalnej kuchni. Każde zajęcia kończymy również wspólnym posiłkiem, ponieważ wierzymy, że nie tylko gotowanie, ale również wspólne jedzenie przy jednym stole pozwoli nam się lepiej poznać i zaprzyjaźnić

 

Na zajęciach na pewno nauczymy się również, mierzyć, wbijać jaja do miski, poznamy wiele nowych przypraw, będziemy lepić, piec i wałkować … czy musimy jeszcze coś dodawać żeby Was przekonać, że warto wziąć udział w tym kursie?

 

Dzieci nie tylko poznają nowe potrawy, zjedzą pyszne desery, które same przygotowały, ale również nawiążą nowe znajomości i rozwiną swoje umiejętności manualne.

 

Cena za kurs to 1200 zł (istnieje możliwość rozliczeń miesięcznych, dla każdego kolejnego dziecka z jednej rodziny 30% zniżki),

 

Liczba miejsc ograniczona

 

(Przy kursie pojawi się kilka miejsc dodatkowych z możliwości wykupienia miejsca na pojedyncze zajęcia w cenie 150 zł za zajęcia)

 

Serdecznie zapraszamy

Zdjęcia
O prowadzącym

Tomasz Zapała – Zafascynowany sztuką kulinarną od najmłodszych lat. Stawiając na swoim, ukończył Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach. Po zdobyciu zawodu kucharza zyskiwał doświadczenie w wielu restauracjach na terenie województwa Świętokrzyskiego, po to by przez kilka lat wykazać się jako szef kuchni w Restauracji Draga w Jastarni. Zdobywał również doświadczenie m. in. w ***Hotelu Kameralnym, w ***Hotelu Willa Hueta czy w restauracji Żółty Słoń w Kielcach. Jako kierownik ds. gastronomii zajmował się organizacją wielu eventów. Jako wieloletni trener z zakresu sztuki kulinarnej, wspierał rozwój osób niepełnosprawnych. Jego wykształcenie na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie na kierunku Technologii Żywności i Żywienia oraz studia pedagogiczne pozwoliły mu objąć stanowisko nauczyciela przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach oraz jako szkoleniowca w Studiu Kulinarnym – Domowa Spiżarnia, gdzie z pasją i zaangażowaniem przekazuje swoje umiejętności młodemu pokoleniu. Co nie znaczy, że zrezygnował ze swojej pasji którą jest gotowanie i chętnie pomaga znajomym szefom kuchni w restauracjach na terenie swojego regionu.

Jest osobą pełną energii. Lubi nowe wyzwania i chętnie się ich podejmuje.

Mąż oraz tata dwóch wspaniałych synów. Z rodziną spędza każdą wolną chwilę. Z sentymentu raz do roku spędza choć kilka dni w Jastarni.

KUP UDZIAŁ W WARSZTATACH

Pozostało miejsc: 8