Dziecięcy Galimatias: Kuchnia azjatycka

KUP UDZIAŁ W WARSZTATACH

Pozostało miejsc: 20

Termin: 16-11-2024
Godzina: 10.00
Czas trwania: 3h

Prowadzący: Tomasz Zapała
Cena: 129 zł
Całkowita ilość miejsc: 20

O warsztatach

Tym razem wybierzemy się w kulinarną podróż do Azji. Poznamy smaki i zapachy orientu oraz nauczymy się przygotowywać popularne potrawy z różnych części tego ciekawego kontynentu.

W menu:

przystawka: sushi

danie główne: chlebki naan z kurczakiem i warzywami julliene w sosie sojowym

deser: mango sticky rice

Mniam, będzie pysznie!

Warsztaty są prowadzone w atmosferze zabawy, a nasze przepisy są dostosowane do małych rączek i gustów. To świetna okazja, by rozbudzić w dzieciach pasję do gotowania oraz nowych smaków.

 

Zapraszamy

Informacje organizacyjne:

– warsztaty przeznaczone są dla dzieci w wieku od 4 – 14 lat

– do 8 roku życia (włącznie) dzieci pracują na jednym stanowisku z opiekunem (jeden bilet na dwoje)

– dzieci powyżej 8 roku życia pracują samodzielnie (rodzice mogą dokupić bilet na swoje stanowisko z 50% rabatem wpisując na stronie kod rabatowy GALIMATIAS)

– warsztaty odbędą się o godzinie 10.00

– UWAGA! Nieobecność dziecka na warsztatach można zgłosić maksymalnie 24 godziny przed rozpoczęciem warsztatów, wtedy bilet jest zamieniany na wejściówkę na inne dowolne warsztaty dla dzieci

Dziecięcy Galimatias to warsztaty stworzone z myślą o najmłodszych. Nauka gotowania poprzez wspólną zabawę to doskonały pomysł na kreatywne spędzenia czasu, gdzie najmłodsi będą mogli się poczuć jak mistrzowie kuchni

Na tych zajęciach zajmiemy się kuchnią i kulturą Portugalii. Do jedzenia przygotujemy pasteis de nata czyli babeczki budyniowe z ciasta francuskiego.

Warsztaty te są elementem kursu gotowania – kulinarna podróż dookoła świata to kurs kierowany do dzieci w wieku 7-14 lat. Zajęcia będą się odbywały co poniedziałek przez 12 tygodni od godziny 16.30 – 19.00.

Każde spotkanie będzie obejmowało kuchnię z innego zakątka świata.

Ten kurs jest przeznaczony tylko dla dzieci, kuchnia jest strefą wolną od rodziców. Dla rodziców przywożących dzieci na zajęcia czekać będzie strefa wypoczynkowa, herbata i kawa. Istnieje również możliwość pozostawienia na czas zajęć dzieci pod naszą opieką 😉

Na każdym ze spotkań pojawią się konkretne elementy:

  • Gotowanie, czyli konkretne dania z różnych zakątków świata, które dzieci nauczą się przygotowywać
  • Skills, czyli techniczne umiejętności kulinarne, których dzieci uczą się na zajęciach
  • Pogadanka, czyli wspólne omawianie tematu zajęć, by pozwolić zobaczyć dzieciom różne perspektywy na zadane zagadnienia. Ta cześć będzie również poprzedzona krótką częścią teoretyczną na temat danego kraju i kultury.
  • Zero Waste, czyli nauka pracy i gotowania bez marnowania.
  • Relacje, praca w zespole, która jest niezwykle ważna w profesjonalnej kuchni. Każde zajęcia kończymy również wspólnym posiłkiem, ponieważ wierzymy, że nie tylko gotowanie, ale również wspólna kolacja przy jednym stole pozwoli nam się lepiej poznać i zaprzyjaźnić
Zdjęcia
O prowadzącym

Tomasz Zapała – Zafascynowany sztuką kulinarną od najmłodszych lat. Stawiając na swoim, ukończył Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach. Po zdobyciu zawodu kucharza zyskiwał doświadczenie w wielu restauracjach na terenie województwa Świętokrzyskiego, po to by przez kilka lat wykazać się jako szef kuchni w Restauracji Draga w Jastarni. Zdobywał również doświadczenie m. in. w ***Hotelu Kameralnym, w ***Hotelu Willa Hueta czy w restauracji Żółty Słoń w Kielcach. Jako kierownik ds. gastronomii zajmował się organizacją wielu eventów. Jako wieloletni trener z zakresu sztuki kulinarnej, wspierał rozwój osób niepełnosprawnych. Jego wykształcenie na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie na kierunku Technologii Żywności i Żywienia oraz studia pedagogiczne pozwoliły mu objąć stanowisko nauczyciela przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach oraz jako szkoleniowca w Studiu Kulinarnym – Domowa Spiżarnia, gdzie z pasją i zaangażowaniem przekazuje swoje umiejętności młodemu pokoleniu. Co nie znaczy, że zrezygnował ze swojej pasji którą jest gotowanie i chętnie pomaga znajomym szefom kuchni w restauracjach na terenie swojego regionu.

Jest osobą pełną energii. Lubi nowe wyzwania i chętnie się ich podejmuje.

Mąż oraz tata dwóch wspaniałych synów. Z rodziną spędza każdą wolną chwilę. Z sentymentu raz do roku spędza choć kilka dni w Jastarni.

KUP UDZIAŁ W WARSZTATACH

Pozostało miejsc: 20