Hity azjatyckiego street foodu

KUP UDZIAŁ W WARSZTATACH

Pozostało miejsc: 20

Termin: 15-06-2025
Godzina: 16.00
Czas trwania: 4h

Prowadzący: Jakub „Komar” Antoniszak
Cena: 249 zł
Całkowita ilość miejsc: 20

O warsztatach

Marzy Wam się spacer gwarną uliczką pełną straganów z doskonałym jedzeniem w urokliwym azjatyckim mieście? Jeśli tak, to koniecznie przyjdźcie na nasze warsztaty. Będzie kolorowo, smakowicie i inspirująco.

Na warsztatach przygotujemy:
– spring rollsy z krewetkami i sosem orzechowym – towar eksportowy z Tajlandii, czyli sajgonki ze świeżymi dodatkami i smażonymi krewetkami, których nie smażymy, tylko jemy z dodatkiem gęstego sosu orzechowego
– bao ze słodkim boczkiem – to puszysta chińska bułeczka, która na świecie robi furorę. Podczas warsztatów samodzielnie przygotujemy ciasto, które później uparujemy w specjalnych bambusowych parownikach. A wypełnimy je rozpływającym się w ustach boczkiem w słodkim sosie teriyaki i azjatycką wersją sałatki colesław
– laksa – zupa, która powstała w Malezji i stamtąd rozprzestrzeniła się na całą Azję. Kremowa od mleka kokosowego, lekko pikantna, z dodatkiem czerwonej pasty curry, z dwoma rodzajami makaronu oraz krewetkami i kurczakiem
– yakitori – japoński król streetfoodu, czyli szaszłyki z soczystym i delikatnym kurczakiem oraz porem w słodkim sosie

Serdecznie zapraszamy

Zdjęcia
O prowadzącym

Jakub „Komar” Antoniszak– wieloletni szef kuchni lubiący kulinarne eksperymenty i nieoczywiste połączenia smaków. Specjalista kuchni azjatyckich, którymi zajmuje się od przeszło 18 lat. Doświadczony sushi chef. Posiada certyfikat International Sushi Skills Proficiency wydany przez World Sushi Skills Institute z Japonii. Finalista polskiej edycji Global Sushi Challenge 2015. Koordynator akcji stworzenia największej na świecie mozaiki sushi w 2016 roku w Tauron Arenie w Krakowie. Współpracował z wieloma renomowanymi restauracjami na terenie Małopolski, Dolnego i Górnego Śląska oraz Podkarpacia. Otworzył kilka lokali specjalizujących się w kuchni japońskiej, między innymi O-Ren Sushi, Sushi Mi, autorską restaurację Fuji Sushi, koncept Suto z handrollami. Na co dzień freelancer. Współpracuje m.in. ze studiem Kulinarne Kreacje Macieja Kopczyńskiego w Krakowie, prowadząc warsztaty kulinarne głównie z kuchni azjatyckich (japońska, tajska, chińska, koreańska, wietnamska). Twórca m.in. menu Novej Polski – konceptu serwującego regionalne, bieszczadzkie szmyrglówki w streetfoodowej formie, marki WO-KI Asian Food – skupiającej się na azjatyckim streetfoodzie na bazie makaronu i ryżu. Aktualnie prowadzi food trucka Fuji Streetfood ze streetfoodowymi i domowymi formami sushi, który dwukrotnie znalazł się w polskich finałach European Streetfood Awards (w latach 2020 i 2022). Na co dzień prowadzi też szkolenia dla kucharzy, uczniów szkół gastronomicznych oraz amatorów. Przeprowadza również szkolenia w restauracjach, układa menu i wdraża w system pracy z azjatyckimi produktami. Jest członkiem Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników i jurorem w konkursach gastronomicznych. Międzynarodowy juror barbecue certyfikowany przez KCBS (Kansas City Barbeque Association).

KUP UDZIAŁ W WARSZTATACH

Pozostało miejsc: 20