Hiszpańskie klasyki

KUP UDZIAŁ W WARSZTATACH

Pozostało miejsc: 5

Termin: 20-05-2022
Godzina: 18.00
Czas trwania: 4h

Prowadzący: Adrian Stojewski
Cena: 249 zł
Całkowita ilość miejsc: 20

O warsztatach

Hiszpańska kuchnia jest jedną z najbogatszych kuchni na świecie! Cechuje ją duża różnorodność smaków, barw, aromatów i produktów – a to wszystko dzięki odmiennym wpływom kulinarnym na przestrzeni wieków. Ponieważ każda prowincja prezentuje odmienne oblicze kulinarne, podróż po smakach Hiszpanii może trwać bez końca. Podczas warsztatów z Adrianem Stojewskim, ekspertem w dziedzinie regionalnych kuchni Hiszpanii, poznamy tajniki przyrządzania największych klasyków! Wśród nich znajdą się ikony hiszpańskich tapas – tortilla de patatas i andaluzyjskie chrupiące croquetas z długodojrzewającą szynką serrano. Głównym aktorem kulinarnego spektaklu będzie Paella de mariscos, czyli pochodząca z Walencji potrawa, przygotowywana na wielkiej patelni, z ryżem, szafranem i owocami morza. Na deser spróbujemy pochodzącą z Katalonii delikatną crema catalana z karmelizowanym cukrem trzcinowym. Charakter naszej fiesty podkreśli tradycyjna sangria z czerwonego wina i owoców! ¡Ole!

Tortilla de patatas con alioli – najbardziej znane na świecie tapas, hiszpański omlet polany śródziemnomorskim sosem czosnkowym

Croquetas de Jamón Serrano – przekąska z Andaluzji dla fanów dojrzewającej szynki serrano, chrupiące z zewnątrz i rozpływające się w środku krokieciki z szynką serrano

Paella de mariscos – najbardziej znana potrawa w Hiszpanii, danie z ryżu i owoców morza, aromatyzowana szafranem, pochodzące z Regionu Walencji

Crema catalana – infuzowany skórką z cytryny i cynamonem kataloński deser z karmelizowanym cukrem trzcinowym i świeżymi owocami

Sangria – nie ma nic bardziej idealnego jak połączenie hiszpańskiego tapas z pełną temperamentu sangrią z czerwonego wina i owoców

Zdjęcia
O prowadzącym

Adrian Stojewski od ponad 10 lat stara się, aby Polacy, tak jak on, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczył się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończył szkołę gastronomiczną w Polsce i studiował na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuje z największymi studiami kulinarnymi w Polsce, gdzie przeszkolił tysiące uczestników zarówno online, jak i w formie stacjonarnej. Jest częstym gościem wydarzeń związanych z kulturą Hiszpanii oraz promuje ten kraj w mediach – ma na swoim koncie udział w audycjach radiowych i programach telewizyjnych np. w roli eksperta w kuchni Dzień Dobry TVN. Adrian prowadzi również bloga kulinarnego na hiszpanskiesmaki.pl .

KUP UDZIAŁ W WARSZTATACH

Pozostało miejsc: 5