Termin: 08-03-2025
Godzina: 10.00
Czas trwania: 3h
Prowadzący: Tomasz Zapała
Cena: 120 zł
Całkowita ilość miejsc: 20
O warsztatach
Zapraszamy na wyjątkowe warsztaty kulinarne, podczas których dzieci przeniosą się wprost do Francji, odkrywając smaki i aromaty tej niezwykłej kuchni! Pod okiem doświadczonego szefa kuchni nauczą się przygotowywać trzy klasyczne francuskie dania:
- Zupa ziemniaczano-porowa (Vichyssoise)- delikatna, aksamitna zupa, idealna na każdą porę roku,
- Tarta francuska z boczkiem i serem (Quiche Lorraine)- kruche ciasto, aromatyczny farsz i rozpływający się ser to połączenie, które podbije każde podniebienie,
- Gruszka Pięknej Heleny (Poire Belle Helene) – elegancki francuski deser, w którym delikatna gotowana gruszka spotyka się z aksamitnym sosem czekoladowym i lodami waniliowymi.
Warsztaty to nie tylko gotowanie – to również świetna zabawa, nauka nowych umiejętności i okazja do rozwijania kulinarnej pasji. Dzieci poznają podstawowe techniki kuchni francuskiej, zasady pracy w kuchni oraz ciekawostki o francuskich smakach i tradycjach.
Zapraszamy małych smakoszy na kulinarną podróż do Francji!
Informacje organizacyjne:
– warsztaty przeznaczone są dla dzieci w wieku od 4 – 14 lat
– do 8 roku życia (włącznie) dzieci pracują na jednym stanowisku z opiekunem (jeden bilet na dwoje)
– dzieci powyżej 8 roku życia pracują samodzielnie (rodzice mogą dokupić bilet na swoje stanowisko z 50% rabatem wpisując na stronie kod rabatowy GALIMATIAS)
– warsztaty odbędą się o godzinie 10.00
– UWAGA! Nieobecność dziecka na warsztatach można zgłosić maksymalnie 24 godziny przed rozpoczęciem warsztatów, wtedy bilet jest zamieniany na wejściówkę na inne dowolne warsztaty dla dzieci
Dziecięcy Galimatias to warsztaty stworzone z myślą o najmłodszych. Nauka gotowania poprzez wspólną zabawę to doskonały pomysł na kreatywne spędzenia czasu, gdzie najmłodsi będą mogli się poczuć jak mistrzowie kuchni
Zdjęcia
O prowadzącym

Tomasz Zapała – Zafascynowany sztuką kulinarną od najmłodszych lat. Stawiając na swoim, ukończył Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach. Po zdobyciu zawodu kucharza zyskiwał doświadczenie w wielu restauracjach na terenie województwa Świętokrzyskiego, po to by przez kilka lat wykazać się jako szef kuchni w Restauracji Draga w Jastarni. Zdobywał również doświadczenie m. in. w ***Hotelu Kameralnym, w ***Hotelu Willa Hueta czy w restauracji Żółty Słoń w Kielcach. Jako kierownik ds. gastronomii zajmował się organizacją wielu eventów. Jako wieloletni trener z zakresu sztuki kulinarnej, wspierał rozwój osób niepełnosprawnych. Jego wykształcenie na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie na kierunku Technologii Żywności i Żywienia oraz studia pedagogiczne pozwoliły mu objąć stanowisko nauczyciela przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach oraz jako szkoleniowca w Studiu Kulinarnym – Domowa Spiżarnia, gdzie z pasją i zaangażowaniem przekazuje swoje umiejętności młodemu pokoleniu. Co nie znaczy, że zrezygnował ze swojej pasji którą jest gotowanie i chętnie pomaga znajomym szefom kuchni w restauracjach na terenie swojego regionu.
Jest osobą pełną energii. Lubi nowe wyzwania i chętnie się ich podejmuje.
Mąż oraz tata dwóch wspaniałych synów. Z rodziną spędza każdą wolną chwilę. Z sentymentu raz do roku spędza choć kilka dni w Jastarni.
Pozostało miejsc: 17