Termin: 26-03-2023
Godzina: 11.00
Czas trwania: 3h
Prowadzący: Mateusz Cheda
Cena: 120 zł
Całkowita ilość miejsc: 20
O warsztatach
Sushi to najpopularniejsza japońska potrawa złożona z gotowanego ryżu i najróżniejszych dodatków w postaci wodorostów, warzyw, ryb i owoców morza. Do przygotowania sushi stosuje się głównie ryby surowe przez co dość często mylnie kojarzone jest jako potrawa zarezerwowana tylko dla dorosłych.
Na najbliższych warsztatach z serii Rodzinny Galimatias udowodnimy wszystkim, że potrawa ta jest również odpowiednia dla najmłodszych, jeśli tylko użyje się odpowiednich produktów, a dzieciaki potrafią kręcić rolki jak nie jeden sushi master.
Na warsztatach przygotujemy podstawowe rodzaje sushi z użyciem m.in. łososia, śmietankowego serka, warzyw i paluszków krabowych. Dowiemy się jakie są rodzaje sushi, jak się je przygotowuje krok po kroku i jak należy je spożywać. Będzie na pewno dużo krojenia, ugniatania, rolowania i dobrej zabawy, więc nie może Was zabraknąć.
Informacje organizacyjne:
warsztaty przeznaczone są dla dzieci w wieku od 4 – 14 lat
do 8 roku życia dzieci pracują na jednym stanowisku z opiekunem (jeden bilet na dwoje)
dzieci powyżej 8 roku życia pracują samodzielnie (rodzice mogą dokupić bilet na swoje stanowisko z 50% rabatem wpisując na stronie kod GALIMATIAS)
Prosimy o pozostawienie kurtek w szatni na dole (drzwi po lewej stronie od wejścia).
Zdjęcia
O prowadzącym

Mateusz Cheda – to młody, kreatywny kucharz z 9-letnim doświadczeniem w branży. Specjalizuje się w kuchni azjatyckiej oraz polskiej. Swoje doświadczenie zdobywał głównie w rodzinnym mieście- Kielcach. Dzięki swojemu doświadczeniu i ambicji ma również możliwość rozwijać skrzydła w krakowskich restauracjach.
Odbył on staż w prestiżowej restauracji odznaczonej gwiazdką Michelin- Atelier Amaro. Uczestnik i laureat wielu kulinarnych konkursów. Mateusz dodatkowo jest członkiem „Fundacji świętokrzyskich szefów kuchni i kucharzy”.
Od niedawna współpracuje z krakowską „Galicyjską szkołą smaku”, gdzie prowadzi szkolenia oraz na co dzień zajmuje stanowisko Szefa Kuchni w Katsu Sushi w Krakowie. W swojej pracy ceni estetykę i wykorzystanie lokalnie dostępnych produktów.
Niestety, wszystkie miejsca na te warsztaty już się wyprzedały!