Termin: 17-11-2025
Godzina: 17.00
Czas trwania: 2,5h
Prowadzący: Elżbieta Świecka i Jakub „Komar” Antoniszak
Cena: 130 zł
Całkowita ilość miejsc: 8
O warsztatach
Zajęcia są elementem kursu gotowania dla dzieci – można dołączyć ma pojedyncze zajęcia o tej tematyce. Zajęcia są przeznaczone dla dzieci w wieku 7-14 lat (bez obecności rodziców, rodziców zapraszamy na kawę do sali obok)
Sushi to najpopularniejsza japońska potrawa złożona z gotowanego ryżu i najróżniejszych dodatków w postaci wodorostów, warzyw, ryb i owoców morza. Do przygotowania sushi stosuje się głównie ryby surowe przez co dość często mylnie kojarzone jest jako potrawa zarezerwowana tylko dla dorosłych.
Na najbliższych warsztatach udowodnimy wszystkim, że potrawa ta jest również odpowiednia dla najmłodszych, jeśli tylko użyje się odpowiednich produktów, a dzieciaki potrafią kręcić rolki jak nie jeden sushi master.
Na warsztatach przygotujemy podstawowe rodzaje sushi z użyciem m.in. łososia, śmietankowego serka, warzyw i paluszków krabowych. Dowiemy się jakie są rodzaje sushi, jak się je przygotowuje krok po kroku i jak należy je spożywać. Będzie na pewno dużo krojenia, ugniatania, rolowania i dobrej zabawy.
Zdjęcia
O prowadzącym

Jakub „Komar” Antoniszak– wieloletni szef kuchni lubiący kulinarne eksperymenty i nieoczywiste połączenia smaków. Specjalista kuchni azjatyckich, którymi zajmuje się od przeszło 18 lat. Doświadczony sushi chef. Posiada certyfikat International Sushi Skills Proficiency wydany przez World Sushi Skills Institute z Japonii. Finalista polskiej edycji Global Sushi Challenge 2015. Koordynator akcji stworzenia największej na świecie mozaiki sushi w 2016 roku w Tauron Arenie w Krakowie. Współpracował z wieloma renomowanymi restauracjami na terenie Małopolski, Dolnego i Górnego Śląska oraz Podkarpacia. Otworzył kilka lokali specjalizujących się w kuchni japońskiej, między innymi O-Ren Sushi, Sushi Mi, autorską restaurację Fuji Sushi, koncept Suto z handrollami. Na co dzień freelancer. Współpracuje m.in. ze studiem Kulinarne Kreacje Macieja Kopczyńskiego w Krakowie, prowadząc warsztaty kulinarne głównie z kuchni azjatyckich (japońska, tajska, chińska, koreańska, wietnamska). Twórca m.in. menu Novej Polski – konceptu serwującego regionalne, bieszczadzkie szmyrglówki w streetfoodowej formie, marki WO-KI Asian Food – skupiającej się na azjatyckim streetfoodzie na bazie makaronu i ryżu. Aktualnie prowadzi food trucka Fuji Streetfood ze streetfoodowymi i domowymi formami sushi, który dwukrotnie znalazł się w polskich finałach European Streetfood Awards (w latach 2020 i 2022). Na co dzień prowadzi też szkolenia dla kucharzy, uczniów szkół gastronomicznych oraz amatorów. Przeprowadza również szkolenia w restauracjach, układa menu i wdraża w system pracy z azjatyckimi produktami. Jest członkiem Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników i jurorem w konkursach gastronomicznych. Międzynarodowy juror barbecue certyfikowany przez KCBS (Kansas City Barbeque Association).
Elżbieta Święcka – miłośniczka kuchni japońskiej i azjatyckiej, która po niemal 10 latach pracy dziennikarskiej w Kielcach i Krakowie zamieniła pióro na nóż i patelnię. Pierwsze szlify w gastronomii zbierała już po maturze, a po rozpoczęciu pracy w kieleckim „Echu Dnia” opiekowała się tam również działem kulinarnym, który rozbudowała do kilkustronicowego, regularnego dodatku do weekendowego wydania gazety. Opracowała też książkę „Świętokrzyskie smaki”, która była pierwszym tak kompleksowym wydawnictwem, w którym zgromadzone są receptury na regionalne i tradycyjne potrawy z całego województwa świętokrzyskiego. Od 2020 roku współtworzy marki Fuji Sushi i Catering, Fuji Streetfood oraz Fuji Yaki Asian Food. Współpracując z restauracjami układa menu i szkoli z produktów i kuchni azjatyckich. Na co dzień prowadzi warsztaty kulinarne dla dzieci i młodzieży z zakresu kuchni: azjatyckich, polskiej, europejskiej, amerykańskiej czy tex-mex. Z kolei warsztaty dla dorosłych, głównie z kuchni japońskiej, tajskiej, koreańskiej, ale też polskiej i włoskiej – prowadzi w języku polskim i angielskim.
Pozostało miejsc: 8