Termin: 02-04-2020
Godzina: 16.00
Czas trwania: 6h
Prowadzący: Krzysztof Zamczyk
Cena: 399 zł
Całkowita ilość miejsc: 12
O warsztatach
W trakcie szkolenia poznasz podstawy pracy z czekoladą oraz techniki temperowania czekolady w teorii i praktyce.
Nauczysz się wykonywać kilka rodzajów ganache czyli słodkich nadzień (min. kokosowy, malinowy, toffi, pistacjowy, porzeczkowy )
Dowiesz się też jak właściwie komponować ganache, mieszać struktury i smaki, łączyć słodkie elementy ze smakami kontrastowymi , by tworzyć własne, niepowtarzalne aranżacje cukiernicze.
Zrobisz swoje autorskie czekoladki pod kierunkiem trenera prowadzącego. W trakcie szkolenia przygotujesz też własnoręcznie wykonane tabliczki czekolady z owocami liofilizowanymi i orzechami oraz mini deserki w czekoladowych koszyczkach . Wszystkie słodkości będziesz mógł zjeść na miejscu lub zabrać do domu.
Nasz plan warsztatów:
- Omówimy rodzaje czekolad i ich zastosowania
- Nauczysz się temperowanie czekolady
- Przygotujesz formy do pralin i tabliczek czekolady
- Wylejesz wcześniej przygotowane formy
- Wylejesz formy czekolad i zaczniemy ich dekorowanie
- Przygotujesz ganach
- Będziesz samodzielnie nadziewać czekoladki
- Zamkniesz korpusy
- Przygotujesz desery w czekoladowych koszyczkach
Warsztaty przeznaczone są dla amatorów, lecz pasjonaci cukiernictwa również znajdą tutaj cenną wiedzę.
Zdjęcia
O prowadzącym
KRZYSZTOF ZAMCZYK – rdzenny kielczanin zakochany w Ziemi Świętokrzyskiej. Przez lata pracy przeszedł przez wszystkie etapy w hierarchii gastronomicznej, od praktykanta do właściciela lokalu. Miłośnik naturalnych rozwiązań w kuchni. Autor i twórca portalu wiemcogotuję.pl, gdzie dzieli się swoim punktem widzenia świata oczami kucharza. Prezes spółki Maxi Chef. Jeden z trzech Fundatorów i współzałożycieli Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy. W organizacji piastuje stanowisko Przewodniczącego Rady Fundacji. Nauczyciel zawodu w zespole szkół ZDZ w Kielcach.
Pozostało miejsc: 12