Termin: 23-06-2024
Godzina: 17:00
Czas trwania: 4h
Prowadzący: Jakub Steuermark
Cena: 229 zł
Całkowita ilość miejsc: 20
O warsztatach
Zapraszamy na niezapomnianą podróż kulinarną przez tajemnicze smaki i aromaty Bałkanów. Podczas naszych warsztatów kulinarnych poznasz sekrety przygotowywania tradycyjnych dań tego regionu, które rozgrzeją Twoje kubki smakowe i ożywią zmysły oraz nauczysz się nowych technik kulinarnych od fantastycznego, pełnego energii i znanego szefa kuchni Jakuba Steuermarka.
W menu:
- Cevapcici
- Tarator
- Pilaf
- Bajadera
Zapraszamy na tą smaczną ucztę
Zdjęcia
O prowadzącym
Jakub Steuermark – Urodzony i wychowany na warszawskim Powiślu, rocznik 1976. Przez wiele lat pracował w reklamie, ale to nigdy nie była jego prawdziwa pasja. Zawsze gotował a pierwsze szlify zdobywał jako dziecko u swojej babci w kuchni.
Po rozstaniu z reklamą wyjechał do USA, na Florydę, gdzie założył swoje Deli – bar z kanapkami, w którym wszystkie produkty były w naturalny sposób wędzone, duszone i długo gotowane. Niestety kryzys w USA zmusił go do powrotu do kraju, ale nie na długo. Wyjechał do Anglii, gdzie objął stanowisku Szefa Kuchni w jednym z prestiżowych gastropubów w West Sussex. Stamtąd trafił do Londynu, gdzie razem z innymi szefami mógł współtworzyć Jamie’s Italian, włoską restaurację Jamiego Olivera w Covent Garden.
W Anglii pracował ponad dwa lata, gdzie ukończył formalne kucharskie wykształcenie. Jednak deszczowy klimat nigdy nie pasował do jego stylu życia, stąd podjął decyzję o wyjeździe do Hiszpanii. Objął tam stanowisko Szefa Kuchni w dwóch restauracjach – irlandzkim gastropubie i typowym grillbarze, gdzie kreował swoje menu i zarządzał kuchniami obu restauracji. Jesienią 2013 roku wrócił do Polski i rozpoczął swój własny projekt pod nazwą Masło i Szałwia.
Masło i Szałwia to projekt gastronomiczny, który oferuje proste dania, wykorzystując wysokiej jakości produkty, ale bazując na tańszych partiach mięs, drobiu i ryb, a więc: Ogonówka i gicz a nie polędwica i rozbratel, boczek i nóżki a nie schab. Masło i Szałwia zatem wpisuje się w filozofię tworzenia jedzenia tak jak czynią to francuskie Bistra. Masło i Szałwia czerpie inspiracje z potraw włoskich, hiszpańskich i angielskich. To prostota i jakość włoskiej Trattorii, hiszpańskich Tapas i dobrego, nowoczesnego angielskiego Gastropubu. Kuchnia Kuby to gotowanie typu slow, z krótką lub żadną obróbką produktu. To kuchnia produktu.
Od ponad 6 lat jest gospodarzem kuchni w porannym programie na TVP2 – Pytaniu na Śniadanie, gdzie gotuje zgodnie ze sobą i ideą comfort food. Przez ostatnie 10 lat przeprowadził ponad 500 warsztatów kulinarnych. Jest współtwórcą i ambasadorem festiwalu Kół Gospodyń Wiejskich Polska od Kuchni.
Niestety, wszystkie miejsca na te warsztaty już się wyprzedały!