Kuchnia śródziemnomorska z Jakubem Steuermarkiem

KUP UDZIAŁ W WARSZTATACH

Pozostało miejsc: 12

Termin: 23-04-2021
Godzina: 18.00
Czas trwania: 4h

Prowadzący: Jakub Steuermark
Cena: 249 zł
Całkowita ilość miejsc: 16

O warsztatach

Podczas warsztatów mentalnie przeniesiemy się w ciepłe i słoneczne rejony basenu Morza Śródziemnego. Kuchnia ta jest przepełniona świeżymi warzywami, rybami i owocami morza. Wszystkie dania są doprawione aromatycznymi przyprawami, a na ich czele stoją oliwy. Tak będzie także i na naszych warsztatach!

W menu:

  • Bruschetta z krewetkami z patelni, czosnkiem i kolendrą,
  • Mule po prowansalsku,
  • Makaron z owocami morza, chilli , czosnkiem i natką,
  • Ricotta z miodem i cytryną.
Zdjęcia
O prowadzącym

Jakub Steuermark – Urodzony i wychowany na warszawskim Powiślu, rocznik 1976. Przez wiele lat pracował w reklamie, ale to nigdy nie była jego prawdziwa pasja. Zawsze gotował a pierwsze szlify zdobywał jako dziecko u swojej babci w kuchni.

Po rozstaniu z reklamą wyjechał do USA, na Florydę, gdzie założył swoje Deli – bar z kanapkami, w którym wszystkie produkty były w naturalny sposób wędzone, duszone i długo gotowane. Niestety kryzys w USA zmusił go do powrotu do kraju, ale nie na długo. Wyjechał do Anglii, gdzie objął stanowisku Szefa Kuchni w jednym z prestiżowych gastropubów w West Sussex. Stamtąd trafił do Londynu, gdzie razem z innymi szefami mógł współtworzyć Jamie’s Italian, włoską restaurację Jamiego Olivera w Covent Garden.

W Anglii pracował ponad dwa lata, gdzie ukończył formalne kucharskie wykształcenie. Jednak deszczowy klimat nigdy nie pasował do jego stylu życia, stąd podjął decyzję o wyjeździe do Hiszpanii. Objął tam stanowisko Szefa Kuchni w dwóch restauracjach – irlandzkim gastropubie i typowym grillbarze, gdzie kreował swoje menu i zarządzał kuchniami obu restauracji. Jesienią 2013 roku wrócił do Polski i rozpoczął swój własny projekt pod nazwą Masło i Szałwia.

Masło i Szałwia to projekt gastronomiczny, który oferuje proste dania, wykorzystując wysokiej jakości produkty, ale bazując na tańszych partiach mięs, drobiu i ryb, a więc: Ogonówka i gicz a nie polędwica i rozbratel, boczek i nóżki a nie schab. Masło i Szałwia zatem wpisuje się w filozofię tworzenia jedzenia tak jak czynią to francuskie Bistra. Masło i Szałwia czerpie inspiracje z potraw włoskich, hiszpańskich i angielskich. To prostota i jakość włoskiej Trattorii, hiszpańskich Tapas i dobrego, nowoczesnego angielskiego Gastropubu. Kuchnia Kuby to gotowanie typu slow, z krótką lub żadną obróbką produktu. To kuchnia produktu.

Od ponad 3 lat jest gospodarzem kuchni w porannym programie na TVP2 – Pytaniu na Śniadanie, gdzie gotuje zgodnie ze sobą i ideą comfort food. Przez ostatnie 5 lat przeprowadził ponad 200 warsztatów kulinarnych a od prawie 4 lat jest doradcą kulinarnym w Oerlemans Foods/Grupa Virto.

KUP UDZIAŁ W WARSZTATACH

Pozostało miejsc: 12