Termin: 11-05-2020
Godzina: 18.00
Czas trwania: 4h
Prowadzący: Beata Cichopek
Cena: 150 zł
Całkowita ilość miejsc: 20
O warsztatach
Na warsztatach z serowarstwa będziemy robić podstawowy ser podpuszczkowy oraz wykorzystamy serwatkę do zrobienia sera zwarowego, szerzej znanego jako ricotta., a także bundz. Wszystkie sery będzie można zabrać ze sobą do domu. Dla każdego z uczestników będzie czekało stanowisko kucharskie, fartuch i przepisy oparte na szerokiej wiedzy prowadzącej, które uczestnicy warsztatów również będą mogli zabrać ze sobą. Celem warsztatów jest głównie zrozumienie procesów zachodzących w czasie produkcji serów, ponieważ często mechaniczne stosowanie się do przepisów w przypadku serowarstwa się nie sprawdza. Na warsztatach przejdziemy przez wszystkie etapy serowarstwa tj. Odpowiednie podgrzewanie mleka, dodawanie bakterii startowych, zaprawianie, krojenie skrzepu, osuszanie itd. Podczas warsztatów będziemy korzystać z mleka krowiego pochodzącego od indywidualnych rolników ze wsi Piotrów Podłazy. W swojej hodowli rolnicy stosują wypas pastwiskowy, przestrzegają dobrostanu zwierząt i zasad Dobrej Praktyki Hodowlanej. Warsztaty zostaną zakończone wspólną degustacją serów z serowni Podłazy produkcji Pani Beaty połączona z winem.
Zdjęcia
O prowadzącym
Beata Cichopek – właścicielka serowni Podłazy, swoją przygodę jako pierwsza serowarka zagrodowa w województwie świętokrzyskim produkująca sery długodojrzewające rozpoczęła kilka lat temu. 11 lat temu wraz z mężem przeniosła się z miasta na wieś, która leży u podnóża Gór Świętokrzyskich, otoczona łąkami i uprawnymi polami. Malownicza zagroda dodatkowo ukryta jest w starym sadzie, pośród wysokich czereśni, jabłoni i malinowego chruśniaka, gdzie podwórka i zarazem tajemnic wytwarzanych tutaj serów strzegą dwa duże owczarki niemieckie. Nazwa serowni Podłazy, wzięła się właśnie od nazwy wsi w której znajduje się to piękne miejsce – Piotrów Podłazy. Beata swoją wstępną wiedzę serowarską zdobywała na kurskie serowarskim na Kaszubach pod okiem Mistrza Serowarstwa – Pana Krzysztofa Jaworskiego, uzyskując dyplom serowara. Douczała się indywidualnie w Wielkopolsce, na Dolnym Śląsku oraz Niemczech i Austrii. Jej wiedzę i umiejętności budowała codzienna praktyka, doświadczenie oparte na próbach i błędach oraz na wspólnych dyskusjach i warsztatach w Stowarzyszeniu Serowarów Farmerskich i Zagrodowych, którego jest członkiem. 6 lat temu Beata założyła również Kielecki Eco Bazar, gdzie certyfikowani rolnicy co sobotę prezentują i sprzedają swoje wyroby mieszkańcom Kielc szukającym zdrowej i naturalnej żywności.
Pozostało miejsc: 11