Termin: 17-05-2024
Godzina: 18.00
Czas trwania: 4h
Prowadzący: Adrian Stojewski
Cena: 269zł
Całkowita ilość miejsc: 22
O warsztatach
Viva España! Razem z Adrianem Stojewskim wyruszymy w kulinarną podróż po Hiszpanii. Z naszym przewodnikiem, finalistą Mistrzostw Świata Paelli, wybierzemy się na wybrzeże Walencji, gdzie skosztujemy Arròs negre, ryżu barwionego atramentem z kałamarnic. Kolejny region, który odwiedzimy z Adrianem, to Andaluzja pełna słońca, rytmów flamenco i tapasów. Tam skosztujemy jednego z nich – Berenjenas con miel, grillowanego bakłażana polanego miodem. Czym byłaby nasza podróż bez odwiedzenia europejskiej stolicy gastronomii? W San Sebastian zgłębimy tajniki Tarta de queso La Viña – czyli kultowego już sernika baskijskiego. Aby nabrać sił do dalszej kulinarnej eskapady przygotujemy rozgrzewającą i sycącą zupę z soczewicy i chorizo. Naszą finałową destynacją będzie najbardziej egzotyczna Wspólnota Autonomiczna Hiszpanii – Wyspy Kanaryjskie – gdzie wypijemy wielowarstwową kawę z likierem 43/bananowym! ¡Vamos!
Berenjenas con miel – andaluzyjskie tapas, czyli bakłażany smażone na hiszpańskiej oliwie, polane melasą trzcinową lub miodem
Lentejas con chorizo – rozgrzewająca zupa na bazie soczewicy i aromatycznego chorizo, jadana szczególnie zimą w wielu hiszpańskich domach
Arròs negre – ryż z krewetkami, kalmarami i bobem, typowa potrawa wiosek rybackich na wybrzeżu od Castellón po Alicante. Ryż aromatyzowany szafranem i barwiony atramentem z kałamarnic.
Tarta de queso La Viña (Sernik baskijski) – autentyczny przepis wprost z San Sebastian, puszysty, bardzo kremowy sernik z charakterystyczną, mocno przypieczoną skórką o aksamitnej konsystencji
Barraquito – wielowarstwowa kawa z Wysp Kanaryjskich z mleczkiem skondensowanym i wyjątkowym akcentem w postaci likieru 43 lub bananowego.
Zapraszamy
O prowadzącym
Adrian Stojewski od ponad 10 lat stara się, aby Polacy, tak jak on, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczył się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończył szkołę gastronomiczną w Polsce i studiował na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuje z największymi studiami kulinarnymi w Polsce, gdzie przeszkolił tysiące uczestników zarówno online, jak i w formie stacjonarnej. Jest częstym gościem wydarzeń związanych z kulturą Hiszpanii oraz promuje ten kraj w mediach – ma na swoim koncie udział w audycjach radiowych i programach telewizyjnych np. w roli eksperta w kuchni Dzień Dobry TVN. Adrian prowadzi również bloga kulinarnego na hiszpanskiesmaki.pl .
Pozostało miejsc: 7