Termin: 02-10-2020
Godzina: 18:00
Czas trwania: 4h
Prowadzący: Mariusz Putek
Cena: 249 zł
Całkowita ilość miejsc: 16
O warsztatach
Dobre jedzenie często kojarzy nam się z domowym ciepłem i prostymi, swojskimi daniami, którymi raczyły nas mamy lub babcie. Choć potrawy tradycyjne i regionalne wciąż cieszą się dużą popularnością, szefowie kuchni starają się próbować czegoś nowego, wymyślając coraz to nowe sposoby na przyrządzanie smacznego jedzenia. Jednym z takich nowatorskich pomysłów jest kuchnia molekularna. Dlaczego, więc nie spróbować stworzyć kulinarne laboratorium w domowej kuchni?
Dania kuchni molekularnej wyglądają jak małe dzieła sztuki – a przecież nie od dziś wiadomo, że jemy również „oczami”.
Warsztaty zaczniemy od przybliżenia produktów używanych w kuchni molekularnej, prowadząc przedstawi techniki: sferyczne ravioli, różny kawior, technika próżniowego zamykania , gotowanie w niskich temperaturach , pianki, gotowanie w azocie, zagęszczanie, żelowanie i syfony.
Następnie wykorzystamy tą wiedzę do przygotowania pod okiem mistrza pysznej kolacji degustacyjnej.
Zdjęcia
O prowadzącym

Mariusz Putek – Przez lata uczył się pod okiem prekursora kuchni molekularnej – Jeana Bosa. Swoje kulinarne doświadczenie zdobywał w Anglii oraz we Włoszech, a w Tajlandii prowadził restauracje.
Na swoim koncie ma wiele konkursów kulinarnych, między innymi: Mistrz ziemi świętokrzyskiej z 2018 roku.
Od lat jest wierny województwu Świętokrzyskim, w którym stara się wspierać gastronomię, aby rosła w siłę!
Pozostało miejsc: 8