Termin: od 04.09.2023 co poniedziałek
Godzina: 16.30
Czas trwania: 2,5h
Prowadzący: Tomasz Zapała
Cena: 1200 zł
Całkowita ilość miejsc: 12
O warsztatach
Kurs gotowania – kulinarna podróż dookoła świata to kurs kierowany do dzieci w wieku 8-14 lat. Zajęcia będą się odbywały co poniedziałek przez 12 tygodni od godziny 16.30 – 19.00.
UWAGA! Kurs trwa od 04.09 – można wykupić uczestnictwo w dalszej części kursu!
Każde spotkanie będzie obejmowało kuchnię z innego zakątka świata.
Na semestr składa się 12 zajęć, każde po 2,5 godziny zegarowe.
Na zajęciach skupiamy się na gotowaniu rozmaitych dań bazujących na danych produkcie:
- Wrzesień – pomidory
- Październik – śliwki i jabłka
- Listopad – dynia
- Grudzień – ziemniaki
Na każdych zajęciach uczestnicy przygotują 2-3 dania z danego produktu.
Ten kurs jest przeznaczony tylko dla dzieci, kuchnia jest strefą wolną od rodziców. Dla rodziców przywożących dzieci na zajęcia czekać będzie strefa wypoczynkowa, herbata i kawa. Istnieje również możliwość pozostawienia na czas zajęć dzieci pod naszą opieką 😉
Na każdym ze spotkań pojawią się konkretne elementy:
- Gotowanie, czyli konkretne dania z różnych zakątków świata, które dzieci nauczą się przygotowywać
- Skills, czyli techniczne umiejętności kulinarne, których dzieci uczą się na zajęciach
- Pogadanka, czyli wspólne omawianie tematu zajęć, by pozwolić zobaczyć dzieciom różne perspektywy na zadane zagadnienia. Ta cześć będzie również poprzedzona krótką częścią teoretyczną na temat danego kraju i kultury.
- Zero Waste, czyli nauka pracy i gotowania bez marnowania.
- Relacje, praca w zespole, która jest niezwykle ważna w profesjonalnej kuchni. Każde zajęcia kończymy również wspólnym posiłkiem, ponieważ wierzymy, że nie tylko gotowanie, ale również wspólna kolacja przy jednym stole pozwoli nam się lepiej poznać i zaprzyjaźnić
Na zajęciach na pewno nauczymy się również, mierzyć, wbijać jaja do miski, smażyć, poznamy wiele nowych przypraw, będziemy lepić, piec i wałkować … czy musimy jeszcze coś dodawać żeby Was przekonać, że warto wziąć udział w tym kursie?
Dzieci nie tylko poznają nowe potrawy, zjedzą pyszne dania, które same przygotowały, ale również nawiążą nowe znajomości i rozwiną swoje umiejętności manualne.
Cena za kurs to 1200 zł (istnieje możliwość rozliczeń miesięcznych, dla każdego kolejnego dziecka z jednej rodziny 30% zniżki),
Liczba miejsc ograniczona
(Przy kursie pojawi się kilka miejsc dodatkowych z możliwości wykupienia miejsca na pojedyncze zajęcia w cenie 130 zł za zajęcie)
Serdecznie zapraszamy
Zdjęcia
O prowadzącym

Tomasz Zapała – Zafascynowany sztuką kulinarną od najmłodszych lat. Stawiając na swoim, ukończył Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach. Po zdobyciu zawodu kucharza zyskiwał doświadczenie w wielu restauracjach na terenie województwa Świętokrzyskiego, po to by przez kilka lat wykazać się jako szef kuchni w Restauracji Draga w Jastarni. Zdobywał również doświadczenie m. in. w ***Hotelu Kameralnym, w ***Hotelu Willa Hueta czy w restauracji Żółty Słoń w Kielcach. Jako kierownik ds. gastronomii zajmował się organizacją wielu eventów. Jako wieloletni trener z zakresu sztuki kulinarnej, wspierał rozwój osób niepełnosprawnych. Jego wykształcenie na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie na kierunku Technologii Żywności i Żywienia oraz studia pedagogiczne pozwoliły mu objąć stanowisko nauczyciela przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach oraz jako szkoleniowca w Studiu Kulinarnym – Domowa Spiżarnia, gdzie z pasją i zaangażowaniem przekazuje swoje umiejętności młodemu pokoleniu. Co nie znaczy, że zrezygnował ze swojej pasji którą jest gotowanie i chętnie pomaga znajomym szefom kuchni w restauracjach na terenie swojego regionu.
Jest osobą pełną energii. Lubi nowe wyzwania i chętnie się ich podejmuje.
Mąż oraz tata dwóch wspaniałych synów. Z rodziną spędza każdą wolną chwilę. Z sentymentu raz do roku spędza choć kilka dni w Jastarni.
Pozostało miejsc: 6