Dziecięcy Galimatias: Mamo, śniadanie gotowe

KUP UDZIAŁ W WARSZTATACH

Pozostało miejsc: 4

Termin: 19-03-2022
Godzina: 11.00
Czas trwania: 3h

Prowadzący: Katarzyna Woźnicka
Cena: 99 zł
Całkowita ilość miejsc: 20

O warsztatach

MAMO, TATO ugotowałem Ci ŚNIADANIE.

Czyli kulinarne ABC z warzywami w roli głównej

 

Czy warzywa i owoce mogą być nie tylko zdrowe, ale i pyszne? Oczywiście, że tak!

Masz problem z tym, jak przekonać do tego swoje dziecko?

Zapraszamy na warsztaty!

 

Podczas spotkania spróbujemy się zaprzyjaźnić z owocami i warzywami. Dowiemy się czym są warzywa korzeniowe, co znaczy słowo sezonowość i podejrzymy, jak rośnie jarmuż.

 

Porozmawiamy o tym, dlaczego warto jeść warzywa, obejrzymy ciekawe filmy i dowiemy się co wspólnego mają Egipcjanie ze zdrowym żywieniem!

 

A przy okazji nauczymy się przygotowywać prostą sałatkę, babeczki i naleśniki.

 

W menu:

Wybuchowa sałatka ze słodkim dressingiem

Czekoladowe babeczki z tajemniczym składnikiem (jedna do zjedzenia na miejscu, i jedną oczywiście na wynos)

Ślimaczki z kolorowych naleśników z twarożkiem i owocami

 

Uczestnicy warsztatów otrzymają wydruk przepisów do zabrania do domowych kuchni.

Na zajęciach nie będziemy zmuszać dzieci do jedzenia. Gotowanie traktujemy jako możliwość poznania produktów spożywczych bez presji i przymusu jedzenia. Podczas zajęć zachęcimy dzieci do samodzielności, kreatywności i eksperymentowania ze zmysłami, jednocześnie wdrażając wiedzę o zdrowym żywieniu w praktykę pozwalającą nabyć podstawowe umiejętności kulinarne takie jak na przykład krojenie, tarcie, mieszanie, ubijanie.

Każde dziecko nauczy się jak samodzielnie (przy odrobinie pomocy dorosłego w kontakcie z piekarnikiem i patelnią) przygotować:

Podstawowy dressing do sałatki

Babeczki czekoladowe

Kolorowe naleśniki z twarożkiem i musem owocowym

 

Drogi rodzicu, jeśli więc marzysz o dniu, kiedy dziecko przygotuje Ci śniadanie do łóżka, to zapraszamy Twoje dziecko na warsztaty.

 

Zachęcamy by dzieci w wieku 6+ pracowały na zajęciach bez pomocy rodziców, bo naukowo udowodniono, że obecność rówieśników, wyzwanie samodzielności jak i otoczenie sprawiają, że dzieci chętniej próbują nowych rzeczy bez czujnego oka rodzica. Wszyscy rodzice mogą wypić w czasie warsztatów pyszną kawę i herbatę czekając na swoją pociechę. Zawołamy, kiedy będziemy potrzebować pomocy 😉

 

Prosimy o informacje o nietolerancjach pokarmowych i alergiach uczestników najpóźniej 3 dni przed warsztatami tj. do dnia 16.03.2022

Zdjęcia
O prowadzącym

Katarzyna Woźnicka – Specjalista żywienia człowieka, psychodietetyk, edukator kulinarny. Członek World Public Health Nutrition Association, w latach 2020-2021 Wiceprezes Fundacji Szkoła na Widelcu. Gotuje z dziećmi od 12 lat, a w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Kasię udział wzięły już tysiące dzieci w całej Polsce. Od 2010 roku prowadzi i tworzy koncepcje i plany wdrożeniowe warsztatów kulinarnych oraz programów edukacji żywieniowo- kulinarnej dla dzieci i młodzieży. W latach 2018-2020 była głównym koordynatorem Ogólnopolskiego Programu Edukacji Żywieniowo-Kulinarnej Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu. Jej ulubionym warzywem jest marchewka a owocem malina!

KUP UDZIAŁ W WARSZTATACH

Pozostało miejsc: 4